2014. március 7., péntek

Rétesek - barackos-túrós, csokis-meggyes, meggyes

Mostanában többször is készítettem rétest, igaz, csak lapból, mert nincs annyi türelmem és időm, hogy saját tésztát csináljak. Szerintem így is nagyon finomak.

HOZZÁVALÓK
Barackos-túrós:
1 cs réteslap
500 g túró
2 tojás
4-5 ek cukor vagy ízlés szerint
1 vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
1 doboz barack konzerv (nagy)
csipet só
zsemlemorzsa, a tészta megszórásához
50 g vaj
100 ml napraforgó olaj
Csokis-meggyes:
66 g tejcsokoládé
2/3 ü meggybefőtt (nettó tömeg: 700 g)
66 dkg zsemlemorzsa
165 ml tej
2 tojás
66 dkg kristálycukor
1 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 reszelt narancshéj
50 g vaj
100 ml napraforgó olaj
1 csomag réteslap
Meggyes:
1 normál üveg meggybefőtt
10 dkg barna nádcukor
1 tk őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1-2 ek búzadara vagy morzsa
50 g vaj
100 ml napraforgó olaj
1 csomag réteslap

ELKÉSZÍTÉS
Barackos-túrós:
Először a túróhoz hozzáütjük a tojásokat, a cukrokat, a citromhéjat, sót, és jól kikeverjük.
A vajat felolvasztjuk, és hozzáöntjük az olajat.
Az első tésztalapot nedves konyharuhára tesszük, az olvasztott vajjal-olajjal megkenjük. (Én 3 lapot szoktam egymásra tenni, 90 fokkal elforgatva)
A zsemlemorzsát szórunk a tészta felénk eső szélére vékonyan, de ez függ a töltelék nedvesség tartalmától.
A morzsára tesszük a túró felét, majd a csíkokra vágott barackot egyenletesen elrakjuk rajta, majd még morzsát szórunk rá.
A tészta széleit először behajtuk (kb. 1,5 cm), ide nem került a töltelékből, majd a konyharuha segítségével feltekerjük. Nem kell szorosan, mert a töltelék meg fog dagadni és akkor kireped.
Sütőpapíros tepsire rakjuk, és megkenjük a tetejét, oldalát vajas olajjal.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Csokis-meggyes:
A tejet kristálycukorral, vaníliás cukorral, csokoládéval lassú tűzön addig melegítjük, amíg a csoki és a cukor felolvad benne.
Hozzáadjuk a morzsát, a lecsöpögtetett meggyet, lisztet, narancshéjat és összekeverjük.
A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját a töltelékhez keverjük.
A masszát teljesen kihűtjük.
A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk és a masszához keverjük, majd 2 felé osztjuk.
Egy réteslapot lefektetünk, megkenjük vajas olajjal, rá a következő réteslap, újra vajas olaj, újra réteslap következik. Ezután egy adag masszával megkenjük, feltekerjük, két végét behajtjuk, tepsibe tesszük. A többi tésztával ugyanígy cselekszünk..
Sütőpapíros tepsire rakjuk, és megkenjük a tetejét, oldalát vajas olajjal.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Meggyes:
A meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de arra vigyázzuk, hogy ne fosszuk meg teljesen tőle. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát, vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, akkor azt az edény alján hagyjuk. Az a jó töltelék (legyen az bármilyen ízesítésű) amelyik egy kissé "tocsogós", tehát van nedvességtartalma. Ezt pontosan nem is lehet leírni, inkább tapasztalni kell. Egy réteslapot lefektetünk, megkenjük vajas olajjal, rá a következő réteslap, újra vajas olaj, újra réteslap következik.
A tölteléket kis kupacokban elterítjük a tészta teljes felületén, lazán feltekerjük, a két végét behajtjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, és megkenjük a tetejét, oldalát vajas olajjal.
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. 
A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.