2014. március 23., vasárnap

Pásztorpite, ahogy én készítem

Ez a mindennapos főzés nagyon kemény meló. :) Kitalálni, hogy mikor? mit?, nem egyszerű. Sok étel már unalmas tud lenni, de ha kicsit másképp készítjük el, akkor nagyon finom is lehet. Hús és krumplipüré ugye elég uncsi, de ha pásztorpitének készítjük, teljesen más ízvilág. Én zöldborsót is teszek bele, mert szeretjük nagyon.

HOZZÁVALÓK
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
500 g darált hús
4 szál sárgarépa, megtisztítva
1 kis zöldborsó konzerv
1 csokor petrezselyem
kb. 3 dl húsleves (akkor kevesebb só kell) vagy sima víz
kakukkfű (lehet még oregánó, rozmaring)
só, frissen őrölt bors
A krumplipüréhez:
1 kg burgonya (héjában főzve)
2 tojás
10 dkg vaj
200 g tejföl (nagy dobozos tejfölnek a fele)
kb. 2,5 dl tej
frissen reszelt szerecsendió, só, bors
A tetejére:
pár deka reszelt parmezán

ELKÉSZÍTÉS
A sárgarépát és fokhagymát aprítógépen felaprítjuk. Az alaposan megsikált burgonyát tegyük fel vízben főni. Az apóra vágott hagymát kevés olajon kezdjük el megpirítani, majd mehet rá a hús is. Ahogy a hús kifehéredik kicsit, adjuk hozzá az aprított sárgarépát is, rövid ideig pirítsuk. Adjuk hozzá a zöldborsót, engedjük fel a levessel vagy vízzel, ízesítsük kevés sóval, borssal, kakukkfűvel és petrezselyemmel (ezt inkább a vége felé adjuk hozzá), majd fedő alatt pároljuk meg az egészet. Ha megpuhult vegyük le róla a fedőt és főzzük el róla a levet.
A sütőt melegítsük elő 190-200 fokra. Közben a megfőtt burgonyát hámozzuk meg, törjük át, majd adjunk hozzá vajat, tejfölt és annyi tejet, hogy lágyabb burgonyapürét kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd keverjük hozzá a tojásokat.
A kész darált húsos ragut egyengessük el egy nagyobb tűzálló tál alján és halmozzuk a tetejére a burgonyapürét. Hogy csinosabb legyen, csillagcsöves habzsákból is rányomhatjuk.
Szórjuk a tetejére a reszelt sajtot, majd az előmelegített sütőbe tolva süssük kb. 30 percig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése