2014. március 15., szombat

Márványos brownie

Ezt a finomságot, egy hétvégi estén dobtuk össze, kivételesen a párommal. Az ötlet onnan jött, hogy volt itthon mascarpone, amit már igencsak fel kelltt használni, mert lassan lejárt volna a szavatossági ideje. Mivel apa igencsak édesszájú, így esett a választásom erre a finomságra. Jó tömény, így 4 embernek is bőven elég volt ez a pici adag. :D

HOZZÁVALÓK
A brownie-hoz
115 g étcsokoládé (60-70%-os)
115 g vaj (sótlan)
100 g cukor (nyírfacukor nálam)
2 db tojás
5 dkg liszt
1 csipet só
A krémsajtos réteghez
1 db tojás
1 kávéskanál vanília kivonat (házi készítésűt használtam 2 dl vodkában ázik pár vaníliarúd)
5 dkg cukor
225 g mascarpone (vagy krémsajt)

ELKÉSZÍTÉS
Egy lábasban forraljunk vizet, tegyünk a lábasra egy fémtálat (olyan nagyot, amiben majd a csokis tésztát össze tudjuk keverni), tegyük bele a darabokra tört csokoládét, felkockázott vajat és olvasszuk össze őket. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Melegítsük elő a sütőt, egy kicsi tepsit (az enyém 15*20 cm) béleljünk ki sütőpapírral. Keverjük össze a krémsajtot, cukrot, tojást és a vaníliakivonatot. A kihűlt vajas csokoládéhoz keverjük hozzá a cukrot, majd egyenként a tojásokat. Végül óvatosan keverjük hozzá a lisztet és a csipet sót. Töltsük a tepsibe a csokis tészta kétharmad részét, öntsük rá a mascarponés keveréket, majd kanalazzuk a tetejére a maradék csokis tésztát. Egy hurkapálcával keverjük márványosra a felső réteget. A csokis tészta sűrűbb, mint a krémsajtos, arra kell figyelni, hogy jól elkeveredjen a két tészta egymással, de csak a felső rétegben. Ettől lesz majd tölteléke is a süteménynek. Légkeveréssel sütjük. Akkor jó, ha már nem mozog a sütemény teteje, de még nem sült át egészen. Kihűtjük, kis kockára vágjuk. Nálunk a hűtés elmaradt, mert annyira jó illata volt, hogy egyszerűen nem bírtunk neki ellenállni. :D