2014. január 19., vasárnap

Bukta

Zsákbamacska bukta :)

Ma bukta készült nálunk, 3 féle töltelékkel, eper lekvár, étcsokoládé és vanília puding. Mivel egy tepsiben sütöttem, és nem figyeltem, hogy pakolom be őket, így fogyasztáskor találgattuk, hogy milyen lehet a töltelék.

Hozzávalók:
55 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 ek méz
5 ek cukor
1 tojás
7 dkg olvasztott vaj/ margarin + kb 2 dkg a tetejére
csipet só
tölteléknek lekvár (házi a legjobb) 
étcsokoládé kockák
vanília puding (most főzés nélkülit használtam, de csak 3,5 dl tejjel készítettem el)

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, és egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet, mézet, cukrot, tojást egy tálba tesszük, felfuttatott élesztővel elkeverjük a vajat, és a többi hozzávalóhoz öntjük. Ezzel simára dagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, és nagyjából 1 cm vastagra nyújtjuk, kockákra vágjuk, majd minden darabot megtöltünk bőségesen, feltekerünk, a két oldalát összetapasztjuk.
Megkenjük olvasztott vajjal, és vágással lefelé egy tepsibe sorakoztatjuk, majd letakarva kelesztjük még kb. 30 percet, míg kissé összekelnek.
Végül megsütjük kb. 180°C-on 20 perc alatt, de betehetjük a még hideg sütőbe is, és amíg az felmelegszik, a bukták pont összekelnek.

Zsákbamacska bukta :D