2013. december 31., kedd

Szakácsmustra I.

Gordon Ramsay Kényeztető mini csokoládé tortái


Evvel a recepttel két legyet ütöttem egy csapásra. :) Megvan a szilveszteri csokis desszert, és a Szakácsmustra első fordulójára is benevezhetek. :) Sokáig keresgéltem Ramsay receptjei között, mire ezt a finomságot megtaláltam. Az eredeti recept ITT található. A google fordítója igen érdekesen fordított egy két részt a receptből, de így is követhető volt. Álljon hát itt magyarul, és jól érthetően. :D

HOZZÁVALÓK
Tésztához:
125 g vaj
90 g porcukor
1 tojás

250 g sima liszt , plusz a szóráshoz

Csokoládé ganache:
400 g étcsokoládé, feldarabolva (én fele-fele arányban használtam 75%-os étcsokit, és tejcsokit)
8 evőkanál tejszín (csak Hulala cukrászati habalap volt itthon, de azzal is tökéletes)
60 g vaj, kockára vágva
2 evőkanál porcukor (opcionális, én elhagytam)

Földimogyoró grillázs:
150 g porcukor
100 g sózott földimogyoró, apróra vágva

Így készült :)

ELKÉSZÍTÉS
1. Az első lépés, hogy elkészítjük a tésztát. A vajat és a cukrot krémesre keverjük robotgéppel, vagy habverővel, hozzá adjuk a tojást és tovább keverjük harminc másodpercig. Hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, míg össze nem áll a tészta. (adjunk hozzá 1 evőkanál hideg vizet, ha túl száraznak tűnik) Enyhén lisztezett felületen dagasszuk egy kicsit, majd formáljuk egy lapos koronggá. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe harminc percre.

2. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra (gáz 5-ös fokozat). Olajjal kenjünk ki 8 darab 10 cm átmérőjű hullámos szélű pite formát. Nyújtsuk ki a tésztát jó vékonyra, lisztezett felületen, és vágjuk 8 részre úgy hogy túl lógjanak a pite formákon. Béleljük ki a formákat és villával szurkáljuk meg a tésztát. Tegyük hűtőbe 20 percre.

3. A lehűtött formákat az előmelegített sütőben 12 perc alatt süssük arany színűre. Ha megsült vegyük ki, és hűtsük le rácsra téve.

4. Amíg a tortácskák sülnek, készítsük el a földimogyoró grillázst. Egy sütő lemezt béleljünk ki sütőpapírral, vagy enyhén olajozott alufóliával. Tegyük a cukrot egy száraz serpenyőben közepes - magas hőmérsékleten - három-négy percig hagyjuk karamellizálódni keverés nélkül. Amikor a karamell kezd kialakulni, forgassuk körül a serpenyőt, hogy egyenletesen olvadjon. Amikor a karamell kezd sötétedni, adjuk hozzá a mogyorót és keverjük jól össze. Öntsük az előkészített sütőlapra, hogy a mogyorós keverék vékonyan és egyenletes legyen. Szinte azonnal meg kell keményednie. Tegyük félre körülbelül tíz percig hűlni.

5. Közben készítsük el a csokoládé ganache-t. Tegyük a csokoládét, tejszínt, vajat és a cukrot egy hőálló tálba és gőz fölött olvasszuk fel kevergetés közben. (Ízleljük meg és adjunk hozzá egy kevés cukrot, ha édesebb ganache-t szeretnénk)

6. Kanalazzuk a ganache-t a kihűlt tésztaformákba, majd díszítsük az összetört földimogyoró grillázzsal. Minimum 20 percre tegyük hűtőbe és utána tálalhatjuk.

Tálalva a finomság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése