2014. április 10., csütörtök

Szülinapi ajándék felavatása

Szülinapi partimon a barátaim megleptek egy szilikon cake pop sütő formával. Természetesen minél hamarabb fel kellett avatnom. Kétféle sütinyalókát is készítettem rögtön, ami a receptkönyvben benne volt, igaz angolul, de sebaj. 

Kókuszos és gyömbéres Cake Pops

Hozzávalók: (18 db-hoz)
1/3 csésze (80 g) natúr joghurt
4 evőkanál (40 g) olaj
1/3 csésze (70 g) cukor
1 nagy tojás (60 g)
1 1/2 teáskanál sütőpor
3/4 csésze (95 g) liszt
1/4 csésze (35 g) kókuszreszelék
1 teáskanál őrölt gyömbér
Bevonat: Csokoládé máz
1 1 /4 csésze (270 g) csokoládé (én csak 180 g-ot olvasztottam fel, ennyi is elég volt)
1/4 csésze (30 g) tejszínt
1/3 csésze (90 g) vaj
kókuszreszelék

ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Egy habverővel keverjük össze egy tálba a joghurtot, az olajat, a cukrot és a tojást.
2. Adjuk hozzá az átszitált lisztet, a sütőport, a kókuszreszeléket és a gyömbért, és keverjük simára.
3. A szilikonforma aljában töltsük a mélyedéseket tele, majd helyezzük rá a fedelet.
4. Süssük a süteményt a sütőben 12-15 percig 190°C-on, amíg megemelkedik. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni néhány percig, mielőtt kivennénk a formából.
5. Ha kihűltek, szúrjuk a pálcikákat a sütikbe óvatosan.
Bevonat:
1. Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét, vajat és tejszínt.
2. Óvatosan mártsuk a sütiket a csokoládéba, távolítsuk el a felesleges mázt, majd helyezzük őket a sütőforma tetején lévő lyukakba, és hagyjuk száradni a hűtőben 30 percig.

3. Díszítsük a kókuszreszelékkel.

Kávé és mascarpone Cake Pops

Hozzávalók (18 db-hoz)
1/4 csésze (50 g) vaj
1/4 csésze (55 ml) tej
1/3 csésze (75 g) barna cukor
1 nagy tojás (60 g)
1 tojássárgája
1 1/2 teáskanál sütőpor
1 csésze (130 g) liszt
1/4 csésze (5 g) instant kávé
Bevonat: Mascarpone máz
1 csésze (250 g) mascarpone 
1/4 csésze (40 g) cukor
kakaópor (én színes cukordrazséval díszítettem)

ELKÉSZÍTÉS 
1. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a tejet, a cukrot, a tojást és a tojássárgáját és habverővel keverjük jól össze.
2. Adjuk hozzá az átszitált lisztet, a sütőport és a kávét keverjük simára.
3. A szilikonforma aljában töltsük a mélyedéseket tele, majd helyezzük rá a fedelet.
4. Süssük a süteményt a sütőben 12-15 percig 190°C-on, amíg megemelkedik. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni néhány percig, mielőtt kivennénk a formából.
5. Ha kihűltek, szúrjuk a pálcikákat a sütikbe óvatosan.
Bevonat:
6. Melegítsük fel a mascarponét és a cukrot gőz fölött, és keverjük amíg folyékony lesz. Hagyjuk kicsit hűlni, hogy sűrűsödjön. (ez nem volt benne, de enélkül túl folyós lesz a máz, és nem marad rajta a sütiken)
7. Óvatosan mártsuk a sütiket a mázba, távolítsuk el a felesleges mázt, majd helyezzük őket a sütőforma tetején lévő lyukakba, és hagyjuk száradni a hűtőben 30 percig.
8. Díszítsük kakaóporral.

Első sütinyalókáim :)