2014. február 2., vasárnap

Hamis túrós rizsfelfújt, vanília sodóval - SAD 22.

Érdekesen alakult ez a finomság, mivel először elkészült, és csak utána olvastam a SAD 22. játék kiírását. Eredetileg ugye, rizzsel készül ez az étel, de én úgy gondoltam, hogy valami mással kéne megcsinálni. A választásom a kölesre esett, mert hús mellé köretként nem ízlett párocskámnak. Morfondíroztam, hogy akkor mihez is használjam fel a maradékot. Mivel a legnagyobb gondja férjemnek az volt vele, hogy túl puha, ezért döntöttem úgy, hogy megpróbálom a rizst kiváltani vele. Jó ötletnek bizonyult, mert nagyon jóízűen fogyasztotta a házi vanília sodóval együtt.

Hozzávalók:
125 g hántolt köles (legegyszerűbb a konyhakész főzőtasakosat használni)
250 g túró
4 tojás
csipet só
200 g cukor (vagy nyírfacukor, édesítőszer)
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 dl tej
2 dl víz
20 g vaj

Vanília sodó:
5 dl tej
2 db tojássárgája
5 dkg cukor
1 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 dkg vaj

Elkészítés:
A tej és a víz keverékében puhára főzzük a kölest, majd a lángot elzárva fedő alatt hagyjuk, hogy a köles beszívja az összes nedvességet. Ha főzőtasakosat használunk, akkor öntsük ki a zacskóból, és úgy főzzük meg. A tojások sárgáját habosra keverjük a sóval, cukorral és a citromhéjjal. Beledolgozzuk az áttört túrót. A langyosra hűlt kölesben elkeverjük a vajat, és a kettőt összekeverjük. Végül keményre verjük a tojások fehérjét, és óvatosan a köleses keverékbe forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt pirosra sütjük (végezzünk tűpróbát!). 
Közben elkészítjük a vanília sodót is. A tojássárgákat a cukorral, a liszttel, és kb. fél dl tejjel összekeverjük csomómentesre. A tejet a vaníliás cukorral feltesszük a lángra, és amikor felforr, akkor hozzáöntjük a tojásos-lisztes keveréket.Összeforraljuk, közben kevergetjük. Mikor kész, levesszük a lángról, és beletesszük a vajat, majd elkeverjük benne.
Tálalhatjuk csokoládé sodóval is, de gyümölcsszósszal is nagyon finom.

Tálalva a finomság :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése