2014. május 17., szombat

Szülinapi túrórudi kuglóf formában

Lányom szülinapjára torta helyett készült el ez a finomság amit, Culin'Art blogjáról vettem. Imádjuk a túrórudit, így kézenfekvő volt, hogy ez az édesség jöhet. Kicsit átalakítva kuglóf formában készült, mert nincs őzgerincem itthon. 

HOZZÁVALÓK
Tésztához
20 dkg liszt
12 dkg margarin
1 tojássárgája
1 ek. kakaó
1 ek. cukor
2 ek. tejföl
késhegynyi szódabikarbóna
Töltelékhez
4 tojás
50 dkg túró
20 dkg porcukor
2,5 ek. gríz
1 csomag vaníliás cukor
vanília aroma 

ELKÉSZÍTÉS
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, a lisztet a kakaóval, a cukorral, a szódabikarbónával elkeverjük. Utána hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját és a tejfölt, és egy könnyű tésztát gyúrunk. Ha túl keménynek, nehezen dolgozhatónak érezzük, akkor egy kis tejfölt tegyünk még bele. Ha kész, egy kicsit félrerakjuk. A túrót villával széttörjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, a mazsolát, a porcukor felét, a vaníliás cukrot, a vanília aromát, és így jól elkeverjük. A tojásfehérjékből a porcukor másik felével kemény habot verünk, majd két részletben óvatosan a túrós krémhez keverjük, vigyázva, hogy a hab ne essen össze. A kuglóf formát kikenjük margarinnal. Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki a formát vele, de tegyünk félre a tetejéhez is. Villával bökdössük meg kicsit a tésztát, majd jöhet is bele túrós krém, amit szépen eloszlatunk, majd befedjük a maradék tésztával és összedolgozzuk a széleket. Kuglóf formában kicsit macerás elkészíteni, de megérte! A tetejét is megböködjük villával, majd mehet a sütőbe. 35-45 perc alatt átsütjük. Ha megsült, akkor vegyük ki a sütőből, majd a formában hagyjuk kihűlni. Ha már szinte teljesen kihűlt, akkor megnézzük a széleken egy kés segítségével, hogy mindenhol feljön e, aztán néhányszor a deszkához ütjük a formát, hogy az alja is feljöjjön. Végül a tálcát rárakva egy határozott mozdulattal kifordítjuk a formából. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd ha szeretnénk, még jöhet rá a csoki máz.