2014. május 8., csütörtök

Egyszerű fehérkenyér

Mostanában sok kenyeret sütök itthonra, a lányok miatt ezt a nagyon egyszerű fehérkenyeret szoktam elkészíteni. Múlt héten Bodajkon töltöttük a hosszú hétvégét, oda is vittünk két kiló lisztből sütött kenyeret, nagyon gyorsan elfogyott.

HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
60 ml olaj
2 teáskanál cukor
3 teáskanál só
kb. 2,5 dl víz

ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt 1 dl cukros langyos vízben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáöntjük az olajat, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt és kb. 1,5 dl langyos vízzel meggyúrjuk, dagasztjuk, legalább 10 percig, amíg nem ragad a kezünkhöz és az edényhez. Lefedve duplájára kelesztjük. Megformázzuk a cipókat, vagy vekniket, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Letakarva pihentetjük 5 percet, utána megkenjük vízzel megvágjuk, és 190-200 fokos előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Miután kivesszük a sütőből újra megkenjük vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.