2014. december 31., szerda

Szilveszteri sajtosrúd

Idén is a barátaink jöttek át szilveszterre hozzánk, mivel csak karácsony környékén jönnek haza Németországból. Nem akartam túl nagy feneket keríteni a dolognak, így egyszerű hidegtál és sajtosrúd készült. Természetesen feltankoltunk virsliből és pezsgőből is. Itókának finom bólé készült, alkoholos és alkoholmentes változatban. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat dumáltunk, mert ha az ember csak évente egyszer találkozik a barátaival, van bőven téma. :)

Hozzávalók
50 dkg liszt 
2 dl langyos tej 
2,5 dkg élesztő 
20 dkg vaj 
1 tojás 
egy kis pohár tejföl 
20 dkg reszelt sajt 
1 kiskanál cukor
2 mokkáskanál só
A tetejére felvert sós tojás, és reszelt sajt.

Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és langyos helyen felfuttatjuk. A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleütjük a tojást, a sót, a tejfölt, az élesztős tejet, és összegyúrjuk. A tésztát egy meglisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 centi vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, aztán összehajtogatjuk (behajtjuk a tészta bal szélét középre, ráhajtjuk a jobb szélét, aztán a tetejét középre, majd rá az alját). Az összehajtogatott tésztát 10-15 percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a nyújtást, sajtozást, hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük. A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra, a tészta tetejét megkenjük a felvert sós tojással, megszórjuk reszelt sajttal. A tésztát késsel egy centi széles és tíz centi hosszú rudakat vágjuk. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.