2014. szeptember 17., szerda

Paradicsomos húsgombóc

Volt itthon kb. 2 liter házi paradicsomlé, gondoltam egyet és paradicsomos húsgombóc lett belőle. Még a válogatósabb lányomnak is ízlett, bár ő a szószt elkerülte nagyjából. 

HOZZÁVALÓK
60 dkg darált sertéshús
15 dkg barnarizs
1 db zöldpaprika
4 evőkanálnyi cukor
1 nagy fej hagyma
1 tojás
1-2 gerezd fokhagyma
2 liter paradicsomlé
1 evőkanálnyi pirospaprika
1-2 babérlevél
só, bors
olaj

ELKÉSZÍTÉS
A rizst főzzük félkeményre, majd vegyük le a tűzről, és tegyük félre. A hagymát kockázzuk apróra, dinszteljük meg, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a húst és a rizst, üssük rájuk a tojást, reszeljük bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és a pirospaprikát is adjuk hozzájuk. Dolgozzuk össze jó alaposan ezt az egészet, majd vizes kézzel formáljunk egységes méretű golyókat. Forraljunk vizet egy megfelelő lábasban, egy kis só és a kicsumázott zöldpaprika társaságában. Ha már forr a víz, tegyük bele a golyókat, és főzzük meg őket nagyjából 20-25 perc alatt. Amíg főnek, készítsük el a paradicsomszószt is. Vegyünk elő egy jó nagy lábast, szedjük bele a cukrot, kis lángon pirítsuk félbarnára - karamellizáljuk -, majd öntsük fel a paradicsomlével, adjuk hozzá a babérlevelet, valamint sózzuk és borsozzuk kedvünk szerint. Kavargassuk, amíg fel nem forr, majd vegyük újra kis lángra, és tegyük bele a gombócokat. Ha a levet nem találjuk elég sűrűnek, akkor rántsuk be.