2014. szeptember 11., csütörtök

Blogkóstoló 18. - Dupla :)

Nagyon örülök, hogy ismét részt vehettem ebben a nagyszerű játékban. Fortuna most Brigittát a Koskacukor blogj íróját sorsolta nekem. Rengeteg szuper recept van nála, most kettőt készítettem el, kisebb változtatásokkal. Egy főételt, Rozmaringos rizottót zöldborsóval és csirkemellel, és egy desszertet, Túrós-barackos pitét, ami nálam Túrós-málnás pite lett. A rizottón csak annyit változtattam, hogy több hús került bele, A pite kicsit több változáson ment keresztül, mert csak málnám volt, és étcsokoládés pudingom itthon, így ezek kerültek bele. A töltelék receptjében nem volt teljesen tiszta, hogy mennyi tejföl kell, ezért én két kicsi dobozzal tettem bele. Lehet itt rontottam el, mert elég kevésnek bizonyult, de az íze csodás lett. Biztosan máskor is fogok Brigitől főzőcskézni, mert sok recept nyerte el a tetszésem. Akkor jöjjenek a receptek!

Rozmaringos rizottó zöldborsóval és csirkemellel

HOZZÁVALÓK
250 g rizottó rizs
500 g csirkemell
150 g párolt zöldborsó
50 g parmezán
25 g vaj
3 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
só, bors
1 tk. rozmaring
1 liter húsalaplé

ELKÉSZÍTÉS
A húsalaplét felforraltam és félre tettem. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoltam és apróra daraboltam. Felforrósítottam az olajat, rádobtam a hagymát és pár perc alatt megdinszteltem. A csirkemellet kisebb kockákra vágtam és hozzáadtam a hagymákhoz, megszórtam egy kis sóval, borssal és rozmaringgal, majd fehéredésig pirítottam. Ezután mehetett hozzá a rizs, amit addig kevertem, amíg ki nem fehéredett, majd hozzáöntöttem a bort. Pár perc elteltével 2 merőkanál húsalaplét kanalaztam rá és folyamatos kevergetés mellett addig főztem, amíg el nem főtte és csak ezután adtam hozzá a következő kanállal. Legközelebb már csak egy-egy kanállal locsoltam meg és ezt addig kell csinálni, amíg meg nem puhul a rizs, de csak annyira, hogy még "al dente" legyen. Kb. 15-20 percet fog igénybe venni, a vége felé már érdemes kóstolgatni. Amikor kész vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zöldborsót, a vajat és a parmezánt és keverjük össze. Hagyjuk állni 2-3 percig, majd tálalhatjuk is.


Túrós-málnás pite

HOZZÁVALÓK
Tésztához:
250 g fehér liszt
120 g hideg vaj
50 g porcukor
1 tojás
csipetnyi só
3 ek. hideg víz

Töltelék:
500 g házi krémes túró
2 doboz (kicsi) tejföl
2 evőkanál porcukor (ízlés szerint lehet több)
2 evőkanál étcsokoládés pudingpor

25 dkg málna

ELKÉSZÍTÉS
A pite tésztát készítsük el először. A liszthez adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat, majd morzsoljuk össze egy kicsit. Üssük hozzá a tojást, szórjuk hozzá a porcukrot, tegyünk bele egy csipetnyi sót és 3 evőkanál hideg vizet. Állítsuk össze a tésztát gyors mozdulatokkal, majd amikor már teljesen összeállt, fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 30 percre.
Addig elkészítjük a tölteléket, ami végtelen egyszerű. Az összes hozzávalót keverjük ki krémesre, majd felhasználásig tegyük a hűtőbe.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra, majd óvatosan helyezzük a piteformánkba (nálam 26 cm-es kapcsos tortaforma, mert nincs piteformám). Korrigáljuk a szélét, ahol kell, majd béleljük ki sütőpapírral és töltsük ki bármilyen nehezékkel, legyen az bab vagy süthető gyöngy és 200°C-ra előmelegített sütőbe süssük 15 percig.
Vegyük ki a tésztát a sütőből, vegyük ki a papírt és a nehezéket, majd töltsük meg a túrós krémmel, díszítsük málnával. Helyezzük vissza, de most már csökkentsük a hőmérsékletet 170°C-ra és így süssük további 40 percig.